Publications

Publications

Het UMCG verlengt de samenwerking met CureTrack

Het UMCG, één van de grootste ziekenhuizen in Nederland, verlengt de samenwerking met CureTrack. Binnen deze unieke samenwerking is met Curetrack van CureTrack een track en trace oplossing voor medische hulpmiddelen ontwikkeld. Met CureTrack optimaliseert het UMCG de logistiek rondom de bedden en de infuuspompen en levert 100% compliance op het technisch - en schoonmaakbeheer. Het reduceert zoektijden zodat de zorgprofessional meer tijd voor de patiënt heeft. Van op zoek naar een bed naar handen aan het bed.

Ga door met lezen

Antibioticaresistente bacterie rukt op

Door ongebreideld gebruik van antibiotica wereldwijd zijn steeds meer bacteriën ongevoelig voor de medicijnen. De Verenigde Naties noemen het een levensbedreigend probleem en waarschuwen ervoor dat in 2050 het aantal doden wereldwijd door deze bacteriën kan oplopen tot tien miljoen per jaar. Te vaak worden antibiotica volgens de VN ingezet, terwijl het eigenlijk niet nodig is. Daardoor worden bacteriën er steeds ongevoeliger voor en kunnen simpele infecties leiden tot ernstige levensbedreigende situaties.

Ga door met lezen

Eerste duit Nederland tegen superbacteriën

Nederland steekt 4,5 miljoen euro in een nieuw fonds voor de strijd tegen bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Die eerste bijdrage moet andere landen over de streep trekken om ook geld in het fonds te storten. Nederland probeert het voortouw te nemen in de strijd tegen resistente ‘superbacteriën’. Die maken jaarlijks honderdduizenden slachtoffers, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg), die deze week een veertigtal landen ontvangt om samen resistentie terug te dringen.

Ga door met lezen

Vegro, expert in hulpmiddelen, levert een bijdrage aan zorgvernieuwing

‘Door zorghulpmiddelen efficiënter in te zetten, kunnen miljoenen euro’s worden bespaard en ontlasten we duizenden zorgmedewerkers.’ Dit zegt Karel Jonker, directeur van Vegro. Vegro, een landelijke speler op het gebied van hulpmiddelen, investeert in zorglogistiek en wil daarmee een positieve bijdrage leveren aan toekomstbestendige zorg in Nederland. Nederland vergrijst, er is een tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen en het ziekteverzuim steeg het afgelopen jaar van 4,9 naar 5,1 procent. Op dit moment werkt 1 op de 7 mensen in de zorg.

Ga door met lezen

Impact van de MDR op onderhoud medische apparatuur

Bereid je nu voor op de komst van de Medical Devices Regulation (MDR) in mei 2020. Want de MDR, de nieuwe Europese wet voor medische hulpmiddelen, is wetgeving waarop gehandhaafd zal worden. Dat bleek uit de door Olympus georganiseerde bijeenkomst op 24 januari jl. in Leiderdorp. Nieuwe wetgeving Onder begeleiding van Juul Dings, Marketing Manager bij Olympus, konden zo’n 70 aanwezigen (vooral medisch technici, klinisch fysici, inkopers en afdelingsmanagers) horen wat de impact is van de MDR op onderhoud van medische apparatuur.

Ga door met lezen

GEBRUIK BOVEN BEZIT

Het is geen verwijt, maar er worden heel wat overbodige loopjes gemaakt. Zorginstellingen zijn er om zorg te leveren en hebben daarbij hulpmiddelen nodig. Maar het daadwerkelijk bezitten van een hulpmiddelenvloot is geen corebusiness. Sterker nog: het staat efficiënte inzet vaak alleen maar in de weg. Vandaar dat Vegro een leaseconstructie aanbiedt. Ontzorgen en besparen zijn daarbij sleutelwoorden. “Ja, en ik zou durven zeggen: fors besparen”, zegt Frank Huiting, accountmanager regio Noordoost bij Vegro.

Ga door met lezen

VAN GROTE ERGERNIS NAAR HANDIGE SERVICE

Verpleegkundigen zochten zich een breuk en de medewerkers van de Medische Hulpmiddelen Service liepen zich de blaren op de voeten. Want niemand wist precies waar alle infuuspompen en bedden waren. Dat kostte veel tijd, er werden onnodig spullen bijgekocht en het onderhoud liep niet op rolletjes. Dat moet anders, dachten Martijn de Vries en Joop Grit. Verpleegafdelingen beheerden hun eigen spullen. Als ze iets tekort kwamen, moesten ze talloze telefoontjes plegen om ergens een extra bed of infuuspomp op te duikelen.

Ga door met lezen

Patiëntveiligheid, een kwestie van goede reiniging en desinfectie

Dr. Merel Langelaar werkt sinds 2012 werkt als coördinerend specialistisch senior inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), met als specialisme infectieziekten, infectiepreventie en antibioticaresistentie. In de gezondheidszorg zijn in vergelijking met de meest andere branches meer kwetsbare groepen die zeer vatbaar zijn voor allerlei infecties, goede reiniging en desinfectie is daarom in deze branche van groot belang. Tijdens het Hygiëneforum 2017 sprak zij over patiëntveiligheid met betrekking op goede reiniging en desinfectie vanuit de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ga door met lezen